07Setembre2024

Consulta pública prèvia sobre el projecte de decret pel qual s’aprova el Pla Territorial Sectorial per la implantació de les energies renovables

Davant l’emergència climàtica, Catalunya s’ha posicionat clarament a favor d’una transició energètica, aquesta, prevista a la Prospectiva Energètica de Catalunya en l’horitzó 2050 té com a objectiu la sobirania energètica de Catalunya basada en les energies renovables autòctones i en la neutralitat climàtica. Per aconseguir-ho Catalunya haurà de desenvolupar en els proper anys un gran nombre de projectes d’energies renovables.

El 3 de maig de 2022 es va aprovar l’Acord de Govern d’aprovació de la formulació del Pla territorial sectorial per a la implantació de les energies renovables a Catalunya (PLATER). Aquest Acord de Govern encomana l’elaboració del PLATER al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de l’Institut Català d’Energia, amb la col·laboració de la resta de departaments de la Generalitat de Catalunya amb competències relacionades amb el pla i de les administracions locals catalanes.

Actualment s’ha obert la consulta pública prèvia a l’elaboració del Projecte de decret pel qual s’aprova el PLATER, amb l’objectiu de conèixer l'opinió del conjunt de la societat catalana respecte a l'elaboració i aplicació, de la manera més eficaç possible, d'un instrument de l'Administració que asseguri l'encaix territorial de les energies renovables en el territori, especialment de l'energia eòlica terrestre i l'energia solar fotovoltaica instal·lada a terra, així com també obtenir informació i valoracions sobre aspectes que es considera que s'haurien de tenir en compte en cas de desenvolupar l'opció normativa preferida (aprovació d'un pla territorial sectorial).

Així mateix, de cara a centrar les aportacions, es proposen les qüestions a considerar:

  • Considereu que s'ha descrit adequadament el problema? Hi ha aspectes que no s'han tingut en compte i que haurien de ser valorats per la Generalitat de Catalunya?
  • Creieu convenient disposar d'un pla territorial que planifiqui el desplegament de les energies renovables sobre el territori a Catalunya com a solució a les problemàtiques detectades?
  • Hi ha altres impactes positius o negatius derivats del marc normatiu vigent que no s'hagin posat de manifest en la documentació adjunta?
  • Considereu que hi ha aspectes negatius en el marc normatiu que calgui millorar, en relació als criteris que regeixen la implantació d'energies renovables en el territori?
  • Quins criteris creieu que caldria tenir en compte per al desplegament de les energies renovables en el territori?
  • Cal comptar amb mecanismes participatius del territori en la presa de decisions mitjançant l'habilitació de canals de participació del teixit econòmic i social i de la ciutadania?
  • Creieu que l'enfocament del PLATER plantejat al document adjunt és l'adequat per constituir un pla territorial que sigui un instrument útil i eficient per resoldre les problemàtiques detectades?

La participació es vehicula a través del canal “Participa” (https://participa.gencat.cat/processes/consultaplater) aquesta consulta oberta a tota la ciutadania i estarà oberta fins el dia 4 de juny.

Poden contactar amb l’Oficina de Transició Energètica del Pallars Jussà per qualsevol aclariment.

Aquesta actuació de comunicació forma part de les activitats que desenvolupa l'Oficina de Transició Energètica en el marc de la Convocatòria d’ajuts per al desenvolupament de la primera fase del treball de les oficines comarcals d'impuls de la transició energètica de Catalunya, amb el suport de l'Institut Català d'Energia del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

 

Compartir contingut
Copyright © 2024 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.