10Juny2023

L’Alt Pirineu i l’Aran consideren que algunes mesures del departament d’educació afavoreixen el despoblament

Com la progressiva eliminació del dret a transport escolar dels alumnes d’estudis no obligatoris o d’aquells que viuen en petits nuclis del mateix municipi on es troba el centre escolar.

En la trobada que aquest divendres han mantingut a Tremp la síndica d’Aran i les presidències dels consells comarcals del Pirineu, en el marc de les trobades que celebren de forma periòdica, s’han posicionat en contra de les directrius del Departament d’Educació en que s’insta els Consells Comarcals que fan la gestió del transport escolar a cobrar el servei als alumnes d’ensenyaments no obligatoris (cicles formatius i batxillerats) que vulguin usar les places lliures d’aquests transports, que acostumen a ser l’únic servei públic de mobilitat existent.

Consideren que aquesta mesura, que ja es va imposar fa uns 6 anys i que, a desgrat i sota pressió de la Generalitat, l’han anat incorporant bona part dels Consells pirinencs, afectant desenes de nens i nenes de les diferents comarques, alhora que va en contra de les polítiques adreçades a frenar el despoblament.

L’Alt Pirineu i l’Aran han acordat elaborar una moció adreçada al Departament d’Educació que reculli aquestes inquietuds. Al mateix temps sol·licitaran una trobada amb el Conseller per tal que el departament reconsideri aquestes mesures per aplicar mesures més adients a la realitat d’aquest territori.

Les presidències dels Consells Comarcals de l’Alt Pirineu veuen amb preocupació altres  propostes  del departament com el fet de deixar de considerar com a alumnes de transport escolar gratuït aquells de primària i de l’ESO que van a una escola dins del seu mateix municipi, sense tenir en compte la quantitat de nuclis agregats que formen part d’un municipi, la seva dispersió i la manca de transports públics alternatius.

En aquest sentit, el departament demana als Consells que dimensionin les contractacions de transport escolar tenint en compte només als alumnes que canvien de municipi per anar a l’escola, la qual cosa faria que desapareguessin les places de la resta d’alumnat, que es quedaria sense opció a transport amb o sense pagament. Aquesta mesura afectaria a dia d’avui a 69 nens del Pallars Jussà, 94 del Pallars Sobirà i 77 de l’Alta Ribagorça, més els de l’Alt Urgell i de la Cerdanya que n’estan avaluant encara l’abast. Per la seva banda la representant d’era Val d’Aran, malgrat no veure’s afectada per la mesura al tenir-ne les competències delegades, s’ha mostrat del tot solidària amb les rehivindicacions de la resta de comarques.

Els i les representants comarcals han abordat també els dèficits creixents dels serveis bancaris en zones rurals i han valorat algunes de les alternatives que han anat sorgit darrerament com la proposta de l’empresa Correos per cobrir alguns dels buits que deixa el món bancari o les mateixes alternatives que darrerament estan proposant les pròpies entitats financeres.

En aquesta reunió també s’han abordat altres temàtiques que afecten el global del territori pirinenc com al projecte de celebració dels Jocs Olímpics, en aquest sentit, els i les responsables comarcals i de la Val d’Aran coincideixen a considerar aquest esdeveniment com un fet de vital importància per al territori pirinenc i una oportunitat.

Daltra banda, les presidències pirinenques han continuat treballant en la proposta dels punts que es consideren claus en la futura Llei de Muntanya i de Territori.

Compartir contingut
Copyright © 2023 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.