05Juny2023

El Consell Comarcal del Pallars Jussà s’oposa a la MAT promoguda per Forestalia

Els grups comarcals d’ERC, JUNTS I CANDIDATURA DE PROGRÉS aproven per unanimitat una moció en contra d’aquesta línia elèctrica de molt alta tensió (MAT), seguint el posicionament dels alcaldes i de l’alcaldessa dels municipis afectats: Tremp, Castell de Mur, Gavet de la Conca i Isona i Conca Dellà. Mantenint la mateixa posició que en el seu moment van adoptar amb la MAT impulsada per Red Elèctrica Espanyola.
En aquest sentit, es considera que el traçat és totalment inadequat per les afectacions mediambientals, la proximitat a nuclis de població , així com a diversos elements patrimonials. A més, cal tenir en compte que la comarca del Pallars Jussà, ja ha fet amb escreix la seva aportació de pas de línies elèctriques alhora que és un dels territoris amb major producció d’energia renovable, concretament, d’energia elèctrica d’origen hidràulic.

En la sessió plenària d’avui, s’ha incorporat com a nou conseller comarcal al grup de Junts en Constantí Aranda, exalcalde del municipi d’Isona i Conca Dellà i expresident del Consell Comarcal, que hi entra en substitució de la exconsellera Anna Ritz que recentment va renunciar als seus càrrecs municipals.

També s’ha aprovat una modificació de pressupost que permetrà la contractació de fins a 6 persones en situació d’atur per a fer tasques de suport als municipis, l’adquisició d’una segona deixalleria mòbil per augmentar la itinerància pels pobles de la comarca i l’adquisició d’una màquina de gran tonatge per a l’extensió i aixafament de residus a l’abocador, valorada en 400.000 euros , que permetrà substituir l’actual que en aquests moments es troba al final de la seva vida útil.

Entre altres temes tractats en l’ordre del dia, també s’ha aprovat la taxa de recollida de residus per a l’any 2022. El rebut dels domicilis pallaresos serà de 112,10 euros/any, el que suposa un increment d’un euro al mes i continuar sent una de les comarques amb la taxa més baixa de la demarcació de Lleida.

Cal destacar que en aquests moments s’estan estudiant fórmules que permetin incentivar la recollida selectiva i augmentar el nivell de reciclatge, tendint a buscar un model en que els usuaris paguin pel residu que generen.

Així doncs, es preveuen campanyes de conscienciació per a les quals s’han sol•licitat subvencions de fons Next Generation que entre altres, inclouran l’adquisició de vehicles elèctrics per a la recollida porta a porta de cartró comercial en els principals nuclis urbans i alguns contenidors que registren el volum de residu i la persona que els diposita, fet que suposarà una prova pilot de cara al proper any 2022.

Compartir contingut
Copyright © 2023 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.