La Fundació PIMEC i PallarsActiu plantegen una revisió profunda de l’equilibri territorial que potenciï l’emprenedoria a les zones rurals
La Fundació considera que un canvi estructural de la cultura i polítiques de gestió territorial són necessàries per a una Europa del segle XXI Les entitats han organitzat una jornada que ha comptat amb la col·laboració de set comarques rurals de Catalunya i Aragó: Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça, Ribagorza, Sobrarbe, Aran i Priorat
La Fundació PIMEC, amb la col·laboració de PallarsActiu, ha plantejat avui una revisió profunda de l’equilibri territorial que potenciï l’emprenedoria a les zones rurals, en el marc d’una jornada híbrida sota el títol “La Nova Ruralitat: dona, innovació i tradició”.
En la seva intervenció, el president de la Fundació PIMEC, president d’honor de PIMEC i president de PallarsActiu, Josep
González, ha afirmat que “el món rural és un gran damnificat en la cursa del progrés i la dicotomia urbà rural que ha marcat les decisions del segle passat”. Per això, González ha defensat que “una Europa del segle XXI requereix una revisió profunda del model”.
Per part seva, la presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Meritxell Benedí, ha destacat el component de gènere que ha d’incorporar aquesta revisió del model: “Si no incorporem una perspectiva de gènere ens trobarem amb que no hi haurà equitat en la prestació de serveis, el desenvolupament rural o les iniciatives econòmiques i serem més ineficients”.
L’alcaldessa de Tremp, Mª Pilar Cases, ha declarat que “posar al centre del canvi les dones ens permet plantejar-nos i trencar les lògiques binaries establertes pel
sistema: treball i família, producció i reproducció o la raó i la emoció”. En la seva intervenció, el secretari general per al Repte Demogràfic del Ministeri per a
la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Francesc X. Boya, ha estat d’acord amb el president de la Fundació en afirmar que “hi ha tota una tasca a desenvolupar que ens ha de portar a millorar sabent que no és una evolució immediata. Hem d’iniciar un camí que ens porti al reequilibri”.
El cap d'Unitat adjunt de la Direcció General d'Agricultura i Desenvolupament Rural de la Comissió Europea, Ricard Ramon, ha defensat “el paper fonamental” que juguen els territoris rurals per a la captació del carboni com “una de les mesures essencials per a ssolir la neutralitat d’emissions proposada per la UE pel 2050”. A
més, ha remarcat que per primera vegada en seixanta anys, la Política Agrícola Comuna (PAC) es defineix amb la dimensió de gènere i “incorpora dins dels seus
objectius la igualtat de gènere al món agrari i la incorporació de la dona al sector”.
La jornada ha comptat amb la participació de diversos experts que han ofert ponències relacionades amb el desenvolupament rural en els àmbits del canvi climàtic i sostenibilitat, emprenedoria de les dones i, també la presentació de l’estudi de PallarsActiu sota el títol “Oportunitats del teletreball als Pallars amb perspectiva de gènere”.
El professor d’Ecologia de la UAB i investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), Bernat Claramunt, ha ofert una ponència sota el títol “Canvi global, biodiversitat i nova ruralitat a les muntanyes europees: prioritats en recerca i acció”, durant la qual ha afirmat que el món rural també tendeix a una transició de model tal i com es produeix a les urbs: “De la mateixa manera que fem una transició de model urbanístic cap a la Smart City, també és inevitable veure aquest procés als entorns rurals”.
Finalment, la jornada ha comptat amb dues taules d’experiències: la primera, enfocada a posar en comú bones pràctiques de l’ecosistema emprenedor al Pallars Jussà, amb la participació de quatre joves emprenedores; la segona, centrada en les aliances estratègiques.
Durant aquesta última taula, la presidenta de la Federació d’Associacions de Dones del Món Rural (FADEMUR), Teresa López, ha explicat que la federació va néixer perquè un grup de dones de la Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA) va trobar que “la majoria dels problemes amb els quals s’enfrontaven eren compartits pel col·lectiu de dones pel sol fet de ser dones i viure en petits territoris”. L’entitat agrupa més de 55.000 dones disperses arreu del 80% del territori estatal, “treballant en xarxa per assolir la igualtat i el progrés”. López ha defensat el paper de la dona en la lluita contra el despoblament: “Perquè els pobles tinguin futur, les dones hem de quedarnos-hi.”
El president de PIMEC Tarragona ha explicat el projecte representatiu nascut arran de l’incendi devastador del 2019 a la Ribera d’Ebre, el Pla 2/15, així com ha presentat el nou projecte PIMEC Rural que pretén “fer un discurs que neixi del món rural i aconsegueixi una descentralització de la presa de decisions”. En aquest sentit, Ciuraneta ha dit que la patronal “aposta per una nova governança que tingui en compte la veu de les persones i empresaris que aporten valor al territori”.
En la cloenda de l’acte, el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep M. Mullol, ha valorat que “la part positiva de viure en un territori rural és viure en una zona que no pateix sobrepoblació i que pateix menys problemes socials”. A l’últim, el president de PIMEC Lleida, Xavier Caufapé, ha conclòs: “Mentre es prenguin les decisions que afecten al territori rural, i les dones que hi viuen, al territori urbà, ens costarà molt canviar la situació”.
Com a apunt final, Josep González i la resta de participants de l’acte s’han mostrat d’acord a l’opinar que “la jornada ha estat un punt inicial i que cal continuar amb el treball per aconseguir els reptes plantejats.” La trobada ha comptat amb la col·laboració de PIMEC Lleida, l’Ajuntament de Tremp, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, l’Institut Català de les Dones, el Departament d’Empresa i Treball, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ), Factorenergia i PEUSA.