10Juny2023

Nous cartells a la vil•la romana de Llorís

Ja s’han instal•lat els panells interpretatius de la vil•la romana de Llorís que expliquen la singularitat i importància d’aquest jaciment ubicat a 1km d’Isona. L’actuació forma part del projecte "Tematització de la xarxa de senders: senders històrics de l’època romana" impulsat pel Consell Comarcal del Pallars Jussà i cofinançat pel FEDER, l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà i la Diputació de Lleida dins de l’operació “Valorització del patrimoni cultural i natural per a la dinamització turística del Pallars Jussà”.

Imaginar l’aspecte que havia de tenir la vil•la a l’època romana serà més fàcil gràcies als 4 cartells que ens mostren reproduccions dels edificis i a 2 vídeos que els visitants podran veure al seu mòbil a través d’un codi QR. El primer vídeo ofereix una panoràmica general d’aquesta casa de camp ubicada estratègicament a 1km d’Aeso. El segon, se centra en l’edifici balneum - així s’anomena en llatí al bany privat. Es tractava d’un conjunt d’estances fredes i calentes adaptades a partir de les termes públiques romanes. A banda d’un ús higiènic, també se’n feia un ús recreatiu i de salut i es van convertir en símbols de prestigi i ostentació.

Amb la implantació de la senyalització es finalitza aquesta actuació que permetrà fer visitable una part significativa del jaciment i complementar l’oferta de visites guiades que es gestionen des del Museu de la Conca Dellà, i que probablement s’iniciaran aquest estiu. Es tracta d’un jaciment que anirà ampliant-se a mesura que es puguin anar fent noves intervencions.

Amb cada excavació es descobreix una mica més del passat romà d’Isona, per això s’hi realitzen excavacions periòdicament amb universitats. Precisament des del 14 de juny i fins el 2 de juliol s’està realitzant una excavació amb la participació d'estudiants del grau d'Arqueologia de la Universitat de Barcelona. L’objectiu és conèixer en profunditat tres àmbits de la vil•la, a la qual fins ara tan sols s'hi han fet intervencions en superfície. Aquesta intervenció s'emmarca en el projecte de recerca quadriennal 2018-2021 “Dinàmiques de la ciutat i del territori d’Aeso (Pallars Jussà) en època ibèrica i romana”, i amb aquest mateix projecte s'han fet i faran intervencions a l'Hort del Cavaller i prospeccions a la Conca Dellà.

Compartir contingut
Copyright © 2023 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.