05Juny2023

El Consell del Jussà treballa en un marc que reguli els usos dels parcs fotovoltaics a la comarca

La proposta elaborada des d’una perspectiva comarcal, té en compte , entre altres, l’activitat agrària i la realitat paisatgística del Pallars Jussà.

En el Consell d’Alcaldes s’ha explicat l’evolució dels treballs tècnics que s’estan elaborant amb l’objectiu d’impulsar un marc propi que permeti als ajuntaments de la comarca regular la implantació dels parcs fotovoltaics. Aquests treballs encarregats per l’Associació Geoparc en coordinació amb els serveis tècnics del Consell Comarcal que també han analitzat la normativa urbanística, els tràmits, terminis i documentacions a elaborar. Tot plegat es concretarà en un estudi que es preveu tenir acabat durant el mes de juliol.

La proposta,  que els ajuntaments que la comparteixin hauran d’incloure en el seu Planejament General,  tindrà en compte la normativa vigent i inclourà aspectes com  els tipus de sòls,  les pendents, la incidència solar, la seva visibilitat des dels nuclis de població i elements singulars, georutes o punts d’interès turístic, entre altres.

En aquests moments, la Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat ha informat favorablement sobre l’estudi de viabilitat per a la implantació de 13 dels 18 parcs solars, presentats fins ara, sense tenir en compte en molts casos els continguts dels informes municipals. Ara mateix, aquestes ja representarien unes 630 hectàrees al Pallars Jussà.

A més a més, en la sessió d’avui també s’ha informat sobre el període a partir del qual els ajuntaments deixen de tenir capacitat d’intervenció efectiva sobre les sol·licituds d’autorització dels Parcs, que es calcula entre els 6-7 mesos des del moment en que el promotor  sol·licita autorització al  departament d’Empresa.

Així doncs, en la part inicial d'aquest interval de temps,  els ajuntaments hauran de decidir si adopten la proposta impulsada per Tremp adaptant-ne els seus models d’acord per aprovar-los abans no s’esgoti aquest període, de manera que tinguin marge per iniciar la modificació del planejament urbanístic en sòl rústic i procedir a la suspensió de llicències per un període de 2anys, en ambdós casos, només en relació als usos dels parcs fotovoltaics.

Si els ajuntaments prenen aquest determini,  i en coordinació tècnica amb el Consell Comarcal , hauran d’incorporar cadascun les propostes de l’estudi i fer els tràmits de modificació de planejament  per incorporar la regulació dels usos per la instal·lació de Parcs Fotovoltaics.

Uns tràmits que no són curts ni senzills i que per tenir efecte s’han de desenvolupar i aprovar definitivament en el període de temps en que es efectiva la suspensió de llicències.

Compartir contingut
Copyright © 2023 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.