05Juny2023

Economia social: Com generar impacte social positiu

La creixent preocupació per la generació d’impacte social positiu mostra un canvi de sensibilitat vers les problemàtiques socials i ambientals. Cada cop hi ha més projectes que prioritzen el benefici de la comunitat i de l’entorn per sobre del benefici econòmic.
En aquest context s’emmarca el Programa d’Economia Social, una iniciativa promoguda pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu d’aquesta iniciativa és desenvolupar una economia social i ambientalment responsable.
L’economia social es caracteritza per democratitzar totes les fases del cicle econòmic. A més, prioritza la satisfacció de les necessitats i aspiracions de les persones membres, i de les seves comunitats, per sobre del lucre..

L’impacte social positiu millora la qualitat de vida
Aquest model econòmic busca minimitzar els impactes negatius, com pot ser la contaminació, el risc de malalties o la manca de seguretat. Alhora, millora les relacions entre les organitzacions econòmiques i les persones.

La implantació del Programa d’Economia Social posiciona l’economia social com una peça clau en la construcció d’un model econòmic social i sostenible. D’aquesta manera, es generen béns i serveis socialment útils i ambientalment respectuosos.

Les cooperatives i la resta d’entitats pròpies d’aquesta economia es basen en principis col·lectius i cooperatius per tal d’acabar amb les desigualtats. Com a resultat, es garanteix una societat justa, solidària i de persones lliures.

El Programa d’Economia Social es basa en tres eixos claus de promoció. D’una banda, la xarxa de 14 Ateneus Cooperatius repartits pel territori català, és l’espai de trobada per a tots aquells i aquelles que volen conèixer, saber més o fer el pas a l’economia social. A través dels Projectes Singulars el programa fomenta nous projectes empresarials que generen impacte social positiu i ocupació de qualitat. Mentre que els Projectes Transversals són un seguit d’activitats d’acompanyament i formació per millorar i enfortir el model d’economia social.

La transformació econòmica i social que ha de generar impacte social positiu és possible gràcies a l’economia social.

Informa-te’n!

Compartir contingut
Copyright © 2023 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.