23Setembre2023

LA COMARCA EN DADES

 

CAPITAL : TREMP

Número de municipis : 14

Població (2015) : 13.609

Extensió Comarcal : 1.343,1 Km 2

Densitat de població : 10.1 h./Km2

MUNICIPIS:

Abella de la Conca, Castell de Mur, Conca de Dalt, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà, Llimiana, la Pobla de Segur, Salàs de Pallars , Sarroca de Bellera, Sant Esteve de la Sarga, Senterada, Talarn, la Torre de Capdella i Tremp.

La Comarca del Pallars Jussà es troba situada a l'extrem nord-occidental de Catalunya. Pel sud, la serra del Montsec, l'últim gran contrafort del Pirineu limita amb la comarca de la Noguera, a l'est amb l'Alt Urgell, al nord amb el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça i a l'oest amb la Comarca aragonesa de la Baixa Ribagorça. El Pallars Jussà és un extens territori format per dues zones clarament diferenciades. El nord, la Vall Fosca i la Vall de Manyanet presenten un clima i un paisatge típicament alpí amb una economia tradicionalment basada amb la ramaderia extensiva i un sector turístic en constant creixement, al mateix temps i des de principis d'aquest segle, la indústria hidroelèctrica ha jugat un paper fonamental en l'economia de la zona. Al sud, el que podríem denominar la conca mitjana del Noguera Pallaresa presenta unes característiques climàtiques més mediterrànies, amb una economia basada tradicionalment en l'agricultura i la ramaderia intensiva. La vinya, l'olivera l'ametller, i tot el conreu del cereal, juntament amb la ramaderia porcina, ovina i bovina representen en l'actualitat un sector productiu molt important de la comarca que a l'hora te millors potencialitats per permetre el desenvolupament als seu entorn d'una indústria transformadora agroalimentària. En aquesta part sud, es concentra la majoria de la població (63%) i més concretament en les poblacions de: la Pobla de Segur, Tremp, la Capital i Isona. És en aquesta zona on hi trobem l'activitat industrial més desenvolupada que amb un total de 1.530 llocs de treball creats, representa un 31'9% de la població ocupada. La indústria agroalimentària, hidroelèctrica, transformació del metall i tèxtil per aquest ordre representen el sector industrial de la comarca, juntament amb un sector de la construcció molt representatiu en l'economia del Pallars Jussà. En l'actualitat, la comarca del Pallars Jussà, presenta amb la gran millora efectuada durant els últims anys en infrastructura viària de comunicacions unes bones possibilitats d'industrialització, sobretot a través del desenvolupament de petites i mitjanes empreses de transformació de productes agroalimentaris aprofitant la qualitat i quantitat de matèria primera en el sector agrícola i ramader.

Compartir contingut
 

Web del programa de les 7 comarques

Documents de planificació

Seu electrònica

Seu electrònica

 

 
Amb la col•laboració de:
 
Copyright © 2023 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.